Aktualności

Anoniaczki, fot z zasobów UMWK-P
Anoniaczki, fot z zasobów UMWK-P

Tradycyjne przepisy na tłusty czwartek

Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki a może ciasto marchewkowe? Te słodkie wyroby z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych będą świetnie smakować zwłaszcza w tłusty czwartek. Warto je przygotować według prezentowanych przez nas przepisów.

 

– Produkty z naszego regionu wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych reprezentują część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 83 wyroby i potrawy z naszego regionu. Wśród nich jest 16 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 

Propozycje przepisów na tłusty czwartek z naszej Listy Produktów Tradycyjnych:

  • pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski),
  • ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski),
  • amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
  • ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski)

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

27 lutego 2019 r.