Toruński Festiwal Smaków i nasze regionalne specjały
W najbliższy weekend (13-14 kwietnia) w Centrum Targowym Park w Toruniu odbędzie się Toruński Festiwal Smaków – impreza, która tradycyjnie już towarzyszy Targom Turystycznym „Wypoczynek 2019”.
Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentują się wytwórcy produktów lokalnych, regionalnych i ekologicznych. Jak co roku, przedświąteczne targi będą okazją do zaprezentowania oferty firm, które należą do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Wystawcy zapraszają do degustacji i zakupu wyróżniających się jakością i smakiem wyrobów pochodzących z regionu kujawsko-pomorskiego – wędlin, ciast, pierogów, ekologicznych razowych mąk i makaronów, wyrobów mleczarskich, kajmaku, wysokiej jakości musztardy, octów, chrzanu, marynat i gatunkowych miodów oraz produktów ciechocińskiej warzelni soli.
W tym roku po raz kolejny na naszym stoisku będzie można otrzymać też informacje o ofercie uzdrowiskowej Ciechocinka – tamtejsze sanatoria przedstawią szeroką ofertą leczniczą i wypoczynkową.
Na odwiedzających będą też czekały tradycyjne potrawy, przygotowane przez restauracje należące do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Zaplanowano również pokaz kulinarny Roberta Makłowicza z degustacją oraz konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. W konkursie wezmą udział restauracje, które przygotują potrawy z listy przygotowanej przez profesora Jarosława Dumanowskiego, znawcę kuchni staropolskiej. Będzie to doskonała okazja, aby przypomnieć nam smaki polskiej kuchni regionalnej.
Departament Rolnictwa i Geodezji
Urzędu Marszałkowskiego
10 kwietnia 2019 r.