Świąteczne pierniki marszałka
Kto jeszcze nie upiekł świątecznych pierników ma szansę to zrobić według przepisu marszałka Piotra Całbeckiego.
Składniki:
- 16 szklanek mąki wrocławskiej,
- 3-5 szklanek cukru – porcje cukier/miód można zmienić na korzyść miodu,
- 1 kostka palmy,
- ½ kg miodu,
- 4 jajka,
- 3 paczki korzeni,
- 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (można to i to),
- 4 łyżki cukru na karmel + ½ szklanki wody dla ciemnego ciasta więcej karmelu nawet 2x.
Przygotowanie:
- mąkę, cukier, całe jajka i soda/proszek do pieczenia dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem i sodą, a następnie jajka)
- miód, margarynę i korzenie zagotować
- przygotować karmel (cukier przypalony i woda), karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia – dodać do mąki, dobrze wygnieść
- ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni
- ciasto rozwałkować, wyciąć z foremki, piec w rozgrzanym piekarniku (uważać, aby nie spalić)
- pierniki są najlepsze jeszcze ciepłe lub po tygodniu.
- lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco, aż będzie biały, dodawać octu, można także zmieszać z kakao.
Przyprawy: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz, anyż, kolendra, liście laurowe, papryka ostra i słodka, gorczyca, majeranek, kminek, kakao, cykoria, oregano, wanilia.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
13 grudnia 2023 r.
Ostatnia aktualizacja: 10 grudnia 2024 r.