Aktualności

Pieczenie pierników z marszałkiem Piotrem Całbeckim odbędzie się w niedzielę (17 grudnia) fot. Szymon Zdzieblo/tarantoga.pl dla UMWKP
Pieczenie pierników z marszałkiem Piotrem Całbeckim odbędzie się w niedzielę (17 grudnia) fot. Szymon Zdzieblo/tarantoga.pl dla UMWKP

Świąteczne pierniki marszałka

Kto jeszcze nie upiekł świątecznych pierników ma szansę to zrobić według przepisu marszałka Piotra Całbeckiego.

 

Składniki:

  • 16 szklanek mąki wrocławskiej,
  • 3-5 szklanek cukru – porcje cukier/miód można zmienić na korzyść miodu,
  • 1 kostka palmy,
  • ½ kg miodu,
  • 4 jajka,
  • 3 paczki korzeni,
  • 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (można to i to),
  • 4 łyżki cukru na karmel + ½ szklanki wody dla ciemnego ciasta więcej karmelu nawet 2x.

 

Przygotowanie:

  • mąkę, cukier, całe jajka i soda/proszek do pieczenia dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem  i sodą, a następnie jajka)
  • miód, margarynę i korzenie zagotować
  • przygotować karmel (cukier przypalony i woda), karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia – dodać do mąki, dobrze wygnieść
  • ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni
  • ciasto rozwałkować, wyciąć z foremki, piec w rozgrzanym piekarniku (uważać, aby nie spalić)
  • pierniki są najlepsze jeszcze ciepłe lub po tygodniu.
  • lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco, aż będzie biały, dodawać octu, można także zmieszać z kakao.

 

Przyprawy: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz, anyż, kolendra, liście laurowe, papryka ostra i słodka, gorczyca, majeranek, kminek, kakao, cykoria, oregano, wanilia.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

13 grudnia 2023 r.

Ostatnia aktualizacja: 10 grudnia 2024 r.