Aktualności

Jarmark lokalnej żywności przed urzędem w 2022 roku, stoisko z kiszonkami w słoikach.
Fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Podsumowania 2024. Pokochaliśmy dobrą żywność

Od czterech lat internetowy sklep Lokalna Żywność oferuje klientom regionalne produkty od lokalnych producentów. Są to między innymi sery, wędliny, ryby, przetwory z owoców i warzyw oraz wypieki. Asortyment sklepu regularnie poszerza się o nowe produkty, oferowane przez owych dostawców. Obecnie smakosze mogą zakupić aż 570 produktów – a to nie jedyny sukces tego przedsięwzięcia w 2024 roku.

 

Nasz sklep internetowy jest przykładem wdrażania idei krótkiego łańcucha produkcji żywności. Zamówienia są zbierane odpowiednio wcześniej, aby dostawa mogła odbyć się bezpośrednio po zebraniu lub wytworzeniu produktów. Dzięki temu są one najświeższe, co zapewnia najwyższą jakość.

 

W 2024 roku w ramach sklepu internetowego Lokalna Żywność:

  • poszerzono ofertę aż o 50 nowych produktów – łącznie w asortymencie jest ich już 570,
  • nawiązano współpracę z 3 nowymi dostawcami, w sumie swoje wyroby w sklepie oferuje już 24 producentów,
  • zrealizowano 9 okienek zakupowych, w ramach których sprzedano setki produktów prosto od lokalnych producentów.

 

Jakość żywności naszych dostawców jest regularnie doceniana i nagradzana. Tyko w 2024 roku producenci i współpracownicy Lokalnej Żywności:

 

Serowarnia Jasiurkowscy (powiat żniński):

  • twaróg „Serodzieja Jakuba” wyróżniono brązowym medalem na World Cheese Awards 2024 – wybierano spośród aż 5000 serów.
  • twaróg z Pałuk wyróżniono na Podlaskim Święcie Sera oraz Biesiadzie Pałuckiej, wyrób promowano też w popularnym porannym programie TVP „Pytanie na śniadanie”.

 

Pasieka Paul (powiat inowrocławski):

  • miód lipowy zdobył uznanie jury na Dolnośląskim Święcie Miodu i Wina w Przemkowie .

 

Ewa i Mieczysław Chabowscy (powiat bydgoski):

  • Wyrób Państwa Chabowskich – przetarte powidła wiśniowe, został wpisany w 2024 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To jeden z dwóch produktów z Kujawsko-Pomorskiego, który trafił na tę listę w ubiegłym roku,
  • perła za powidła wiśniowe w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów,
  • tytuł Innowacyjnego Rolnika 2024 w kategorii Rolniczy Handel Detaliczny, za innowacyjne rozwiązania wdrażane przy produkcji powideł,
  • Ewę Chabowską wyróżniono w konkursie Agricola-Syn Ziemi w kategorii Innowacje w rolnictwie (więcej) oraz nominowano w plebiscycie „Osobowość Roku” Gazety Pomorskiej w kategorii Biznes i przedsiębiorczość,

 

Ol-Mat (powiat inowrocławski):

  • nagroda za śledzia pieczonego z pomidorami na Barzkowickich Targach Rolnych,
  • pierwsze miejsce za węgorza wędzonego w zalewie octowej w konkursie Smaki Regionów.

 

Pasieka Sam Miód (Mariusz Wika, Żnin):

  • wyróżnienie za najlepszy miód spadziowy na Festynie Miodowym w Barcinie,

 

dr hab. Małgorzata Szultka-Młyńska (Wydział Chemii UMK w Toruniu):

  • I miejsce w kategorii „Naukowczyni w produkcji zwierzęcej i przetwórstwie rolno-spożywczym” w ogólnopolskim konkursie „Kobiety tworzą innowacje”, organizowanym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie w ramach SIR (Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich).

 

KozieŁawy (powiat rypiński):

  • Ser Rudy – pierwsze miejsce w kategorii serów dojrzewających na Podlaskim Święcie Sera.

 

Rustykalna Piekarnia Cukiernia (Karolina Gołasz, powiat toruński):

  • Karolina Gołasz zdobyła wyróżnienie w konkursie Agricola-Syn Ziemi w kategorii Kobieta przedsiębiorcza, kobieta aktywna społecznie (więcej).

 

Kolejne okienko zakupowe będzie otwarte od 27 stycznia do 3 lutego. Odbiór zamówień w 3 punktach w Toruniu bądź dostawa do domu są przewidziane na 6 lutego.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

22 stycznia 2025 r.