Od zakwasu do żurku kujawskiego
Tradycyjnie w dzień świętego Józefa (19 marca) zarzeczewski oddział Kujawsko-Pomorskiego Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Radziejowie organizują konkurs produktów tradycyjnych powiatu radziejowskiego „Od zakwasu do żurku kujawskiego”. Tegoroczna, ósma edycja odbywa się w Osięcinach. W imprezie bierze udział wicemarszałek Dariusz Kurzawa.
Celem konkursu jest przybliżenie regionalnych potraw i produktów, promowanie zdrowej żywności oraz zachęcanie do kontynuowania tradycji kulinarnych regionu. Produkty oceniane są w trzech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, ryby, wędliny, sery, przetwory mleczne, miód, smalec), roślinnego (przetwory z owoców i warzyw: dżemy, powidła, konfitury, soki, grzyby, chleb, wypieki) oraz inne (potrawy, nalewki).
Imprezie towarzyszą występy lokalnych zespołów.
Organizatorami konkursu są Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie- oddział w Zarzeczewie oraz Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Radziejowie.
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
19 marca 2015 r.