Aktualności

Konferencja Od pola do stołu, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
Konferencja Od pola do stołu, fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Od pola do stołu – debata o bezpieczeństwie żywnościowym i rozwoju wsi

Z udziałem rolników, przedstawicieli sektora związanego z produkcją rolną, członków wiejskich organizacji pozarządowych i samorządowców odbyło się w niedzielę (10 listopada) spotkanie poświęcone rozwojowi rolnictwa, bezpieczeństwu żywnościowemu i jakości życia na wsi. Gośćmi debaty byli członek Komisji NAT w Komitecie Regionów, prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski, senator Ryszard Bober i poseł Tomasz Szymański.

 

Na przestrzeni lat obserwujemy, że sytuacja rolnictwa jest bardzo niestabilna. Rolnicy zwracają uwagę na to, że w łańcuchu decyzji są marginalizowani, a wprowadzane przepisy często wywracają do góry nogami długo planowane strategie rozwoju gospodarstwa rolnego – podkreślił w rozmowie z dziennikarzami marszałek Piotr Całbecki. – Tego typu spotkania, z udziałem rolników i samorządowców różnych szczebli, są niezwykle cenne, dlatego będziemy je regularnie organizować.

 

– Jeśli chcemy zadbać o bezpieczeństwo żywnościowe, zwłaszcza w obecnych niespokojnych czasach, to współpraca wsi i miast jest niesłychanie ważna – mówił prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski. – Zależy nam na tym, aby jeść zdrowe polskie produkty, a nasi rolnicy byli konkurencyjni i mogli się rozwijać.

 

W spotkaniu uczestniczyli także przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska, członek zarządu województwa Marek Wojtkowski, prezydent Grudziądza Maciej Glamowski i prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej Ryszard Kierzek.

 

Osią konferencji była przygotowana przez marszałka Piotra Całbeckiego dla Europejskiego Komitetu Regionów opinia o przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej po roku 2027. Postulaty w niej zawarte były tematem wygłoszonej przez gospodarza województwa prelekcji i panelu dyskusyjnego. Poruszone zostały kwestie m.in. przeniesienia zasadniczych kompetencji w kreowaniu polityki rolnej na poziom województw, ustanowienia narzędzi wsparcia rozwoju zrównoważonego rolnictwa i produkcji zdrowej żywności, wzmocnienia i promocji lokalnych systemów żywnościowych i krótkich łańcuchów dystrybucyjnych żywności.

Zobacz Regiony wzywają Komisję Europejską do weryfikacji wspólnej polityki rolnej (plus film 3 min. 40 sek.)

 

 

Wśród tematów były także projekty wspierające krótkie łańcuchy produkcji żywności, czyli dostawy wprost od rolnika i małych lokalnych producentów. Przykładem takiego działania jest nasz sklep internetowy Lokalna Żywność.

 

– Zależy nam na tym, aby wzmocnić świadomość konsumentów , którzy podczas zakupów będą kierowali się wysoką jakością produktów oraz zachęcić rolników do ekologicznej produkcji, której w naszym kraju jest obecnie tylko 3 proc. – mówił senator Ryszard Bober – Projekt „Lokalna żywność” jest wzorcowym modelem wdrażania idei krótkiego łańcucha żywności. Będę zabiegał o to, by znalazły się środki na podobne inicjatywy w całym kraju.

 

Dr inż. Halina Bielińska przybliżyła fenomen białej owsianej gęsi kołudzkiej, a profesor Bogusław Buszewski, prezes Kujawsko-Pomorskiego Centrum Naukowo-Technologicznego, przedstawił ideę certyfikowania żywności, która niebawem zostanie uruchomiona jako system gwarantowania walorów prozdrowotnych oraz miejsca pochodzenia żywności. Zobacz Festiwal Gęsiny w Przysieku

Paneliści podkreślali, że pomimo zmian zachodzących na obszarach wiejskich, to rolnictwo pozostaje tą działalnością, która kształtuje ich tożsamość i charakter. W planowaniu rozwoju oraz codziennym zarządzaniu obszarami wiejskimi należy uwzględnić m.in. dostosowanie lokalnych dróg do potrzeb współczesnych maszyn rolniczych. Zwrócono uwagę także na poprawę dostępności, znaczenie szybkiego internetu oraz rosnące koszty funkcjonowania usług, które są podstawą jakości życia.

 

Organizatorami wydarzenia byli Regionalny Ośrodek Zrównoważonego Rozwoju sp. z o.o. oraz Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza.

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

11 listopada 2024 r.