Aktualności

Fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl
Fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl

Nowi członkowie regionalnej sieci kulinarnej

Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. W środę (16 października) w Osadzie Karbówko w Elgiszewie (powiat golubsko-dobrzyński) odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom.

 

Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

  • Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek, Witold Śledź, Franciszkowo (powiat świecki)
  • Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Unisław” Sp. z o.o., Unisław (powiat chełmiński)
  • Gospodarstwo Zielarskie, Agnieszka i Piotr Wróbel, Gołoty (powiat chełmiński)
  • Winnica Bona Terra, Agnieszka Taraszkiewicz, Krzyżówki (powiat lipnowski)
  • Gospodarstwo rolne, Michał Musiał, Wielkie Rychnowo (powiat golubsko-dobrzyński)
  • Gospodarstwo rolne, Zbigniew Musiał, Wielkie Rychnowo (powiat golubsko-dobrzyński)
  • Studio Dwieście Procent, Łukasz Jerka, Grudziądz
  • Gospodarstwo rolne Piotr Przychodzki, Plebanka (powiat radziejowski)
  • Zakłady Mięsne Viando, Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością, Spółka Komandytowa, Radojewice (powiat inowrocławski)
  • Chmarzyński – Przemysł Mięsny I Handel Sp. z o.o., Osie (powiat świecki)

 

Sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze powiększa się i liczy już 72 członków (lista).

 

Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główna idea Sieci to stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości poprzez promocję produktów żywnościowych, wytwarzanych z regionalnych surowców rolnych.

 

Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. We współpracy z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego promują oni kulinarne tradycje regionu, a konsumenci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.

 

Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację działań promocyjnych. Dzięki temu zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów, poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także informacji w materiałach promocyjnych oraz korzystania z logo sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze na potrzeby prowadzenia własnych działań promocyjnych. Logo Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

 

Departament Rolnictwa i Geodezji

oraz Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego

 

16 października 2019 r.

Ostatnia aktualizacja: 18 października 2019 r.