ZUPA Z BRZADU I KLUSKI KARTOFLANE
Jarosława Pająkowskiego, prezesa Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły i dyrektora Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego
ZUPA Z BRZADU
Tak na Kociewiu zwie się postna zupa z suszonych owoców z kluseczkami. Obok zupy grzybowej cieszy się w tych regionach największą powszechnością wywiedzioną z odległej tradycji. Na sześć osób przygotować ją można w następujący sposób.
Składniki:
- 30 dkg suszonych owoców – śliwek, jabłek i gruszek (najlepiej starych odmian z Doliny Dolnej Wisły),
- 2 litry wody,
- 0,5 kg ziemniaków,
- ¼ litra śmietany,
- 4 łyżki mąki,
- cukier i sól do smaku.
Przygotowanie:
Najpierw w wodzie należy do miękkości ugotować owoce. Równocześnie na tarce trzeba utrzeć ziemniaki i po odsączeniu z wody wymieszać z dodaną mąką i łyżką śmietany. Po zagotowaniu owoców w wodzie, małą łyżeczką strącać z ciasta do wrzątku drobne kluseczki.* Po ich ugotowaniu zupę zabielić resztą śmietany. Zupę podaje się w talerzach.
* W moim rodzinnym domu brzad gotowało się z pszennymi kluseczkami.
KLUSKI KARTOFLANE NAZYWANE GOLCAMI LUB REFKACZAMI
Zetrzeć kartofle i dokładnie odcisnąć sok. Dodać mąkę i sól do smaku. Dosyć gęstą masę kłaść łyżką na lekko osoloną wrzącą wodę. Można je podawać na trzy sposoby:
1. do ugotowanych klusek dodać wytopioną słoninę z cebulą;
2. po odcedzeniu kluski można podsmażyć;
Takie kluski kartoflane można okrasić drobno pokojonym, przysmażonym boczkiem (czyli szpyrkami) lub gęsią okrasą (i nadal jest to postna potrawa!)
P.S. Opis zaczerpnięto z następującej książki „W kuchni i przy stole. Ksiónżka o jeściu na Kociewiu”.
Boże Narodzenie 2015