ZUPA RYBNA
- Cztery litry wody,
- Dwa dzwonka surowego łososia,
- Pół zielonej i pół czerwonej papryki,
- Dwa świeże pomidory,
- Dwie kostki rybne,
- Pęczek natki pietruszki,
- Jeden por,
- Jeden seler,
- Trzy ząbki czosnku,
- Jedno jajko
- Mąka, mleko.
- Przyprawy: sól, wegeta, pieprz czarny, pieprz kajeński, listek laurowy, cztery kulki ziela angielskiego, szafran-szczypta.
Wykonanie:
Na dno garnka wlać oliwę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojone warzywa oraz wyciśnięty czosnek, kostki rybne, listek laurowy, ziele angielskie. Składniki mieszać i doprowadzić do zeszklenia. Dolać gorącej wody do ¾ pojemności garnka mieszczącego co najmniej cztery litry płynu, zagotować składniki. Dodać łososia i doprowadzić do jego ugotowania. Następnie wyjąć kawałki ugotowanej ryby. Z jajka, mąki i mleka przygotować „lane kluseczki” wrzucając je na gotującą się zupę. Łososia po rozdrobnieniu na małe części dodać do zupy. Wsypać pokrojoną natkę pietruszki i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
SMACZNEGO