ZUPA RYBNA
- Cztery litry wody,
 - Dwa dzwonka surowego łososia,
 - Pół zielonej i pół czerwonej papryki,
 - Dwa świeże pomidory,
 - Dwie kostki rybne,
 - Pęczek natki pietruszki,
 - Jeden por,
 - Jeden seler,
 - Trzy ząbki czosnku,
 - Jedno jajko
 - Mąka, mleko.
 - Przyprawy: sól, wegeta, pieprz czarny, pieprz kajeński, listek laurowy, cztery kulki ziela angielskiego, szafran-szczypta.
 
Wykonanie:
Na dno garnka wlać oliwę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojone warzywa oraz wyciśnięty czosnek, kostki rybne, listek laurowy, ziele angielskie. Składniki mieszać i doprowadzić do zeszklenia. Dolać gorącej wody do ¾ pojemności garnka mieszczącego co najmniej cztery litry płynu, zagotować składniki. Dodać łososia i doprowadzić do jego ugotowania. Następnie wyjąć kawałki ugotowanej ryby. Z jajka, mąki i mleka przygotować „lane kluseczki” wrzucając je na gotującą się zupę. Łososia po rozdrobnieniu na małe części dodać do zupy. Wsypać pokrojoną natkę pietruszki i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
                            
 SMACZNEGO