ZUPA POROWA
Grzegorza Potarzyńskiego, pracownika Urzędu Marszałkowskiego w latach 2007-2016
Składniki:
biała część z pora 2 sztuki duże,
kostki bulionowe 2 szt.,
pieczarki 1/2 kg,
mięso mielone drobiowe 70 dag,
serki topione śmietankowe 2 sztuki duże,
koperek,
sól,
pieprz.
biała część z pora 2 sztuki duże,
kostki bulionowe 2 szt.,
pieczarki 1/2 kg,
mięso mielone drobiowe 70 dag,
serki topione śmietankowe 2 sztuki duże,
koperek,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Pory- części białe pokroić drobno i gotować na kostkach rosołowych około 1 godziny. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki i gotujemy jeszcze pół godziny. Mięso doprawiamy tak jak na mielone i łyżeczką małe porcje (ja robiłem kuleczki) wrzucamy do zupy, gotujemy 10 minut, pieprz, sól do smaku i na koniec zaprawiamy serkami (wrzucamy je do zupy i gotujemy, aż do rozpuszczenia), dodajemy koperek.
Boże Narodzenie, 2015 r.