WIGILIJNY KARP FASZEROWANY KASZĄ
Lucyny Andrysiak, radnej województwa I, II, III i IV kadencji
Składniki:
1 karp ok. 1kg
ok. 30 dkg kaszy gryczanej
10 dkg rodzynek
1 duża cebula
1 jajko
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Karpia oczyścić, natrzeć lekko solą i pieprzem. Przygotować farsz: kaszę ugotować na sypko, rodzynki sparzyć wrzątkiem. Cebulę drobno pokrojoną zrumienić na oliwie. Do kaszy dodać rodzynki, zrumienioną cebulkę, surowe całe jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Farszem wypełnić karpia i spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką. Posmarować karpia oliwą i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Pycha! Smacznego!
Boże Narodzenie 2015