WIGILIJNY BARSZCZ (PRZEPIS Z GALICJI)
Marka Zaborskiego, dyrektora programowego TV Toruń
Składniki:
Półtora kilograma buraków
Włoszczyzna /marchew, pietruszka, por, seler/
Cztery ząbki czosnku
Sól
Cukier
Kromka razowego chleba
Suszone grzyby
Ziele angielskie
Liść laurowy
Przygotowanie zakwasu:
Najpóźniej trzy tygodnie przed Wigilią nastawiamy zakwas. 1 kg buraków obieramy i kroimy na drobne plasterki. Pokrojone buraki wsypujemy do słoja lub kamionki. Dodajemy ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Całość zalewamy 2 litrami przegotowanej, ale wychłodzonej wody z dwoma łyżkami soli niejodowanej. Słój przykrywamy dziurkowanym papierem albo talerzykiem i odstawiamy.
Barszcz
Przed Wigilią pół kilograma buraków obieramy i kroimy na drobne plasterki. Wrzucamy je do garnka z wodą wraz z włoszczyzną i 1 dkg ususzonych grzybów. Dodajemy szczyptę soli i cukru, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Po ugotowaniu buraków i jarzyn powstaje barszcz, do którego wlewamy pól litra uprzednio przygotowanego zakwasu. Przyprawiamy solą i cukrem. Całości już nie gotujemy.
Wigilijny barszcz podajemy z: uszkami, lub fasolą jaśkiem, lub gotowanymi na twardo jajkami.
Proszę mi wierzyć- taki barszcz zawsze najbardziej smakuje na Wigilię.
Smacznego.
Boże Narodzenie, 2018 r.