Przepisy świąteczne

Agnieszka Kłopotek

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą Babci Janki

Agnieszki Kłopotek, posłanki, byłej wiceprzewodniczącej sejmiku województwa

składniki na farsz:

  • średnia biała kapusta lub pół większej,
  • cebula,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • zioła

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy drobno i dusimy na oleju lub maśle do zezłocenia. Kapustę dzielimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut, następnie trzeba ją odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Ugotowaną kapustę odciskamy z wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną masę przesmażamy na patelni, wymieszaną z surowym jajkiem i podduszoną cebulą. Mieszamy dość często, bo lubi się przypalać.   Doprawiamy solą, pieprzem, można dodać majeranek lub inne zioła. Farsz studzimy.

Ciasto na pierogi:

  • 2 -3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie (ok. 15-20 minut):

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać odpowiednią ilość wody wymieszaną z jajkiem , aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. W wyrobionego ciasta odkrawać kawałki, wałkować dość cienko, wykrawać kółka (szklanką lub kieliszkiem), nakładać łyżeczką farsz i starannie zlecić brzegi pierogów.

Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 min po wypłynięciu.

Można polać stopionym masłem lub masłem z podduszoną cebulką.

Smacznego!

Boże Narodzenie 2019