WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA
Pawła Bonieckiego, zastępcy dyrektora Gabinetu Marszałka
Składniki:
- 30 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
- 2 łyżki masła
- duża włoszczyzna (bez kapusty)
- duża cebula
- 5 łyżek gęstej śmietany
- sól
- 5–7 ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
Poprzedniego dnia grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Nazajutrz odsączyć, płyn zachować. Grzyby pokroić w niezbyt cienkie paski.
Poprzedniego dnia grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Nazajutrz odsączyć, płyn zachować. Grzyby pokroić w niezbyt cienkie paski.
Włoszczyznę obrać i umyć. Cebulę w łupince opiec nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody, włożyć masło, dodać włoszczyznę, opaloną cebulę, ziarna pieprzu i sól. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a wywar stanie się bardzo intensywny.
Całość przelać przez gęste sito. Do wywaru dodać grzyby. Gotować ok. 20 min. Przyprawić.
Do zupy można dodać kleks gęstej śmietany.
Boże Narodzenie 2015