Przepisy świąteczne

Kamil Czeszel, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Świąteczny karp w cieście francuskim

Świąteczny karp w cieście francuskim Kamila Czeszela,  zwycięzcy konkursu Debiuty podczas 57. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu 2020

 

Składniki:

  • filet z karpia
  • rolka gotowego ciasta francuskiego
  • cytryna
  • koperek
  • przyprawa do ryb

 

Przygotowanie:

Połówkę cytryny pokroić w plastry. Karpia przyprawić przyprawą do ryb. Rozłożyć karpia na cieście francuskim, posypać pokrojonym wcześniej koperkiem i skropić sokiem z pozostałej połówki z cytryny. Zawinąć karpia. Ponacinać ciasto, aby ryba odparowała z wody. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek. Udekorować plastrami z cytryny i resztą koperku.