Świąteczne pierniki
Aleksandry Nowakowskiej, dyrektor Pałacu Lubostroń
Grudzień jest miesiącem, na który wraz z całą rodziną czekamy cały rok.
Magia Świąt jest czymś wyjątkowym, dlatego tak bardzo uwielbiamy ten czas.
Już na tydzień przed mikołajkami zaczynamy przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia.
W towarzystwie najbliższych mi osób, co roku przygotowuję świąteczne pierniki.
To doskonały moment na bycie razem.
Radość tworzenia przepysznych ciastek wprowadza nas w wyjątkową, magiczną atmosferę.
Przepis na pierniki, pochodzi od mojej mamy. Nauczyła mnie zarabiać ciasto, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką.
Do dziś wspominam, jak lukrowałam pyszności, które upiekła mama.
Dziś dzielę się tym przepisem z Państwem:
Składniki (ok. 70 sztuk) :
ciasto:
950 g mąki pszennej
1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
200 g cukru pudru
250 g miodu
żółtka z 3 jajek
1 jajko całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g przyprawy do pierników
ewentualnie łyżka kakao
lukier:
2 szklanki cukru pudru
białka z 2 jajek
ew. barwnik spożywczy i kolorowa posypka do dekoracji
Przygotowanie :
Wszystkie sypkie składniki na ciasto należy przesypać do miski. Następnie dodajemy miód. Kostkę margaryny do pieczenia, żółtka i jajko. Całość proszę wymieszać dokładnie mikserem.
Kolejny etap to przełożenie całości ciasta na stół i jego szybkie zagniatanie aż do momentu gdy będzie gładkie. Ważne by na koniec ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkujemy ciasto na posypanym mąką stole na grubość około 4 mm i wycinamy foremkami pierniczki.
Później powycinane pierniczki należy wyłożyć na blaszce do pieczenia i piec w 180 stopni 10-15 minut. Na koniec odstawiamy ciastka do wystygnięcia.
Po wystygnięciu, czas na lukrowanie. Cukier puder ucieramy z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, warto dodać więcej cukru pudru. Tym dekorujemy nasze wypieki. Biały lukier można łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego. Na koniec pierniki udekorować posypką.