Przepisy świąteczne

Monika Dolatowska

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Moniki Dolatowskiej z grupy Polska Press

 

Składniki

  • 750 g mąki
  • 250g miodu
  • 250 g cukru
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g margaryny
  • 3 jajka

 

Przygotowanie

Margarynę, cukier i miód rozpuścić, dodać przyprawę i wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą w dużej misce, następnie wlać rozpuszczone wcześniej składniki, 3 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść ciasto. Przykryć i odstawić na parę godzin. Rozwałkować i wykrawać kształty, piec w 180 stopniach (termoobieg) 6 min, aż pierniki zrobią się jasno brązowe. Poczekać aż ostygną i już można ozdabiać.

Smacznego!

 

Boże Narodzenie 2019