ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Moniki Dolatowskiej z grupy Polska Press
Składniki
- 750 g mąki
- 250g miodu
- 250 g cukru
- 30 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g margaryny
- 3 jajka
Przygotowanie
Margarynę, cukier i miód rozpuścić, dodać przyprawę i wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą w dużej misce, następnie wlać rozpuszczone wcześniej składniki, 3 żółtka i ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść ciasto. Przykryć i odstawić na parę godzin. Rozwałkować i wykrawać kształty, piec w 180 stopniach (termoobieg) 6 min, aż pierniki zrobią się jasno brązowe. Poczekać aż ostygną i już można ozdabiać.
Smacznego!
Boże Narodzenie 2019