ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Mariusza Składanowskiego, szefa anteny Radia GRA
Wiem, że to nic oryginalnego, ale podobnie jak Pan Marszałek, zapach świąt zaczyna się od pieczenia pierniczków. To poza strojeniem choinki, ukochana część świątecznych przygotowań mojej 10-letniej córki Leny. To swego rodzaju rytuał. Spotykamy się w większym gronie znajomych i wspólnie pieczemy, a nasze dzieci stroją później te pierniczki na różne fantazyjne sposoby. Niektóre to istne dzieła sztuki i mamy problem, żeby je zjeść. Wiele z nich ląduje także na naszej choince. Wszystkim dyryguje zona Daria, a pierwszym, który testuje jakość wypieku jest syn Kajetan. A oto niezawodny przepis:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 150g masła
- 2 jajka
- 100g tartych migdałów
- 8 łyżek cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyrobić ręką. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 2-3 części. Wałkować do grubości <5mm.
Wyciąć pierniczki i je ozdobić. Piec na pergaminie (170°C około 20-25 minut).
Smacznego!
Boże Narodzenie, 2018 r.