ŚWIĄTECZNA PIERNIKÓWKA NA TORUŃSKICH KATARZYNKACH
Dariusza Kurzawy, wicemarszałka województwa kujawsko-pomorskiego
- 0,5 l spirytusu (95%)
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej
- 5 opakowań Katarzynek (tych po 8 sztuk w opakowaniu)
- 150 g rodzynek
- Pół laseczki cynamonu
- 1 ciemne piwo Porter
- 0,2 kg/l miodu gryczanego
- 10 goździków
Wykonanie:
Wysuszyć pierniki na przysłowiowy kamień. Następnie należy je pokruszyć i wsypać do karafki lub innego naczynia, w którym zamierzamy przyrządzić nalewkę. Do zawartości karafki wsypa rodzynki, goździki oraz cynamon.
Następnie tak przygotowaną konsystencję należy zalać spirytusem i wodą.
Zawartość należy odstawić na dwa tygodnie, pamiętając jednocześnie o tym, iż raz dziennie trzeba energicznie wstrząsnąć karafką (ok. 20 ruchów).
Po 2 tygodniach należy zlać nalewkę, która nie jest jeszcze gotowa i zmieszać ją z uprzednio przygotowanym roztworem (w lekko podgrzanym piwie Porter, należy rozpuścić 0,2 kg miodu). Przed zmieszaniem nalewki z roztworem należy pamiętać, aby wystudzić roztwór piwa i miodu.
Tak przygotowaną nalewkę należy ponownie odstawić na 2 tygodnie.
Nalewkę najlepiej rozpocząć przygotowywać wraz z początkiem adwentu, a wtedy ma się gwarancję, że będzie idealna na świąteczne wieczory.