Przepisy świąteczne

ŚWIĄTECZNA PIERNIKÓWKA NA TORUŃSKICH KATARZYNKACH

Dariusza Kurzawy, wicemarszałka województwa kujawsko-pomorskiego

 Składniki:
  • 0,5 l spirytusu (95%)
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 5 opakowań Katarzynek (tych po 8 sztuk w opakowaniu)
  • 150 g rodzynek
  • Pół laseczki cynamonu
  • 1 ciemne piwo Porter
  • 0,2 kg/l miodu gryczanego
  • 10 goździków

Wykonanie:
Wysuszyć pierniki na przysłowiowy kamień. Następnie należy je pokruszyć i wsypać do karafki lub innego naczynia, w którym zamierzamy przyrządzić nalewkę. Do zawartości karafki wsypa rodzynki, goździki oraz cynamon.

Następnie tak przygotowaną konsystencję należy zalać spirytusem i wodą.

Zawartość należy odstawić na dwa tygodnie, pamiętając jednocześnie o tym, iż raz dziennie trzeba energicznie wstrząsnąć karafką (ok. 20 ruchów).

Po 2 tygodniach należy zlać nalewkę, która nie jest jeszcze gotowa i zmieszać ją z uprzednio przygotowanym roztworem (w lekko podgrzanym piwie Porter, należy rozpuścić 0,2 kg miodu). Przed zmieszaniem nalewki z roztworem należy pamiętać, aby wystudzić roztwór piwa i miodu.

Tak przygotowaną nalewkę należy ponownie odstawić na 2 tygodnie.
Nalewkę najlepiej rozpocząć przygotowywać wraz z początkiem adwentu, a wtedy ma się gwarancję, że będzie idealna na świąteczne wieczory.

Boże Narodzenie, 2015 r.