ŚWIĄTECZNA KUTIA RYŻOWA
Lecha Nienartowicza z Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego
Składniki:
- 25 dag ryżu
- 250 ml miodu
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- po 5- 8 dag rodzynków i płatków migdałowych
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru kryształu
- mielony cynamon
- sól
Przygotowanie:
Śliwki umyć, zalać taką ilością wody, by były przykryte i odstawić na 1-2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, zmiksować z miodem i cynamonem. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, odcedzić na sicie. Gdy przestygnie, wymieszać go z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć do salaterki, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi.
Boże Narodzenie 2015