ŚWIĄTECZNY „AMBASADOR”
Grażyny Troszyńskiej, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Centrum Edukacji Nauczycieli we Włocławku
Z przyjemnością proponuję przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na ciasto świąteczne. Piekę je wyjątkowo jeden raz w roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Moja babcia mawiała, że kto nie zna „Ambasadora”, nie wie co to znaczy dobre ciasto. Pewnie miała rację, bo jest bardzo smaczne, pachnące i proste w wykonaniu. Rodzina zawsze z niecierpliwością czekała, kiedy pojawi się na wigilijnym stole. Oto przepis:
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- ½ dużego proszku do pieczenia
- zapach migdałowy lub arakowy
- pokrojone bakalie – rodzynki, orzechy, gruszki z kompotu, śliwki wędzone, migdały, które wykorzystamy również do dekoracji wierzchu ciasta
Polewa:
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki stołowe kakao (ciemne najlepsze)
- ½ szklanki wody
- 1 kostka margaryny („Kasia”, może być również masło)
Sposób wykonania:
Cukier, kakao, wodę i margarynę lub masło należy gotować, ciągle mieszając, przez 10 minut, następnie odlać ¾ szklanki na polewę. Resztę wystudzić i wymieszać z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać zapach i wymieszać z bakaliami. Piec w temp. 160°C około godziny. Należy obserwować ciasto – wyjąć kiedy urośnie i będzie lekko pęknięte. Pozostawioną polewą należy udekorować wierzch cista, rozprowadzając ją równomiernie po jego powierzchni. Można udekorować bakaliami lub według własnego pomysłu.
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku 2019 życzę wszystkiego najlepszego i samych dobrych dni. Mam nadzieję, że „Ambasador” mojej babci zagości u Państwa na świątecznym stole. Smacznego!
Pozdrawiam Grażyna Troszyńska
Boże Narodzenie, 2018 r.