ŚLEDZIE W SOSIE Z RODZYNKAMI
Mariana Wilmanowicza, zastępcy dyrektora Zarządu Zlewni w Toruniu, Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie
Składniki:
(na 4- 6 porcji)
50 dkg solonych płatów śledziowych,
4 cebule,
10 dag rodzynek,
3/4 szklanki oleju,
sok z połowy cytryny,
cukier i sól do smaku.
Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w wodzie (najlepiej mineralnej niegazowanej ),
kilkakrotnie je mieszając. Osuszamy i kroimy na kawałki. Wsypujemy rodzynki do miseczki, zalewamy gorącą wodą, po 10 minutach odsączamy na sitku. Cebulę obieramy, kroimy na talarki, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy cukier, sok cytrynowy, rodzynki i całość mieszamy, chwile dusimy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec śledzie układamy w salaterce zalewamy sosem , przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
Boże Narodzenie 2015