Przepisy świąteczne

ŚLEDZIE NA SPOSÓB SZWEDZKI – DLA ŁASUCHÓW ŚLEDZIOWYCH

Anny Wiśniewskiej z Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego
 
Skladniki:

  • 8-10 filetów śledziowych
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 średni por
  • ½ szklanki octu winnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • ¾ szklanki wody

Wykonanie:
1. MARYNATA: do garnuszka wlać ocet winny  + woda +cukier + ziele angielskie – całość krótko zagotować i odstawić do ostygnięcia
2. Śledzie opłukać, pokroić na szersze prostokąty
3. Cebulę i por pokroić w krążki
4. W szklanym małym naczyniu układać warstwami tj. śledzie + cebula z porem+ śledzie +cebula z porem itd. , następnie całość zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki.

SMACZNEGO

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.