ŚLEDŹ W ŚMIETANIE
zespołu SOFA
Składniki:
- śledzie matjasy (3 opakowania lub na wagę),
- duży kubek śmietany 30%,
- kubek jogurtu,
- jabłko – najlepiej kwaśne,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 plasterki sera,
- 2 duże cebule,
- liść laurowy ,
- ziele angielskie.
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na dość duże kawałki a jabłko, ser i ogórek na bardzo drobne. Śmietanę łączymy z jogurtem. Śledzia układamy warstwami, posypujemy dodatkami. Na każdą warstwę kładziemy z 2 liście laurowe i ziele angielskie. Na samym końcu zalewamy jogurtem wymieszanym ze śmietaną. Wkładamy do lodówki. Potrawa będzie najsmaczniejsza gdy się „przegryzie”. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Boże Narodzenie, 2015 r.