SERNIK CZEKOLADOWY PACHNĄCY POMARAŃCZAMI
Agaty Bromki z Departamentu Organizacyjnego Urzędu Marszałkowskiego
Składniki na spód:
- 125 g ciastek w gorzkiej czekoladzie
- 40 g zarumienionych i posiekanych migdałów
- 70 g masła roztopionego
Ciastka pokruszyć lub zemleć na piasek blenderem. Dodać migdały i masło, wymieszać. Wyłożyć do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 500 g serka kremowego (można również użyć twarogu śmietankowego)
- 115 g drobnego brązowego cukru
- 125 g gorzkiej czekolady
- 2 jaja
- 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- starta skórka z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmiksować z cukrem na gładko, dodać czekoladę (stopioną na parze i lekko ostudzoną), roztrzepane jaja, kremówkę i skórkę pomarańczową.
Dokładnie, lecz niedługo miksować. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylać na schłodzony spód.
Piec w 160ºC przez około 60 – 90 minut.
Piec w 160ºC przez około 60 – 90 minut.
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, dowolnie udekorować.
Boże Narodzenie 2015