Przepisy świąteczne

SERNIK CZEKOLADOWY PACHNĄCY POMARAŃCZAMI

Agaty Bromki z Departamentu Organizacyjnego Urzędu Marszałkowskiego
 

 
Składniki na spód:

  • 125 g ciastek w gorzkiej czekoladzie
  • 40 g zarumienionych i posiekanych migdałów
  • 70 g masła roztopionego

Ciastka pokruszyć lub zemleć na piasek blenderem. Dodać migdały i masło, wymieszać. Wyłożyć do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka kremowego (można również użyć twarogu śmietankowego)
  • 115 g drobnego brązowego cukru
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  •  starta skórka z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Ser zmiksować z cukrem na gładko, dodać czekoladę (stopioną na parze i lekko ostudzoną), roztrzepane jaja, kremówkę i skórkę pomarańczową.
 
Dokładnie, lecz niedługo miksować. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylać na schłodzony spód.
Piec w 160ºC przez około 60 – 90 minut.
 
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, dowolnie udekorować.
 
 
Boże Narodzenie 2015