Przepisy świąteczne

Robert Malinowski, fot. Andrzej Goinsk

SAŁATKA ŚLEDZIOWA MAGDY

Roberta Malinowskiego, radnego województwa VI kadencji

 

Składniki:

4 podwójne płaty śledziowe marynowane

2-3 marchwie

1-2 jabłka

1 duża cebula

1-2 ogórki kiszone

majonez, śmietana, sól, pieprz, cukier do smaku

 

Płaty śledziowe kroimy w kostkę lub paski.

Obrane jabłka, marchew, cebule i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Dodajemy 4-5 łyżek majonezu i mały pojemnik kwaśnej śmietany. Doprawiamy pieprzem, niewielka ilością soli i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Sałatka musi być lekko słodkawa.

Najlepsza jest na drugi dzień jak się ,,przegryzie”.

 

Smacznego.

 

Boże Narodzenie, 2018 r.