SAŁATKA ŚLEDZIOWA MAGDY
Roberta Malinowskiego, radnego województwa VI kadencji
Składniki:
4 podwójne płaty śledziowe marynowane
2-3 marchwie
1-2 jabłka
1 duża cebula
1-2 ogórki kiszone
majonez, śmietana, sól, pieprz, cukier do smaku
Płaty śledziowe kroimy w kostkę lub paski.
Obrane jabłka, marchew, cebule i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Dodajemy 4-5 łyżek majonezu i mały pojemnik kwaśnej śmietany. Doprawiamy pieprzem, niewielka ilością soli i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Sałatka musi być lekko słodkawa.
Najlepsza jest na drugi dzień jak się ,,przegryzie”.
Smacznego.
Boże Narodzenie, 2018 r.