RYBA Z CZOSNKIEM
1 kg filetów rybnych (grenadier jest najlepszy),
jajko,
mąką,
tarta bułka,
olej,
3-4 ząbki czosnku,
cebula,
koncentrat pomidorowy -1 łyżka,
3-4 ogórki kwaszone z kwasem,
cukier, przyprawy.
Przygotowanie:
Usmażyć filety rybne – maczać je w jajku, mące i bułce tartej (pół na pół mąki i bułki).
Przepuścić czosnek przez praskę. Ogórki kwaszone posiekać w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zrobić zalewę – połączyć kwas z ogórków i czosnek. Zalewą zalać filety, niech postoją 30min -max 3 godziny.
Do cebuli usmażonej w talarkach dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, cukier, przyprawy. Cały czas trzymać na ogniu. Cebulę wymieszać z ogórkami na gorąco. Zdjąć z ognia – dodać zalewę z ryb. Wymieszać, gorącą cebulą przekładać ryby. Odstawić na kilka godzin.
Smacznego!