PSTRĄG W SOSIE POROWO – ŚMIETANKOWYM
Iwony Kozłowskiej, dyrektora Domu Pomocy Społecznej w Kamieniu Krajeńskim, posła na Sejm RP VII i IX kadencji
Składniki:
3 średnie pstrągi
3 pory (białe części)
duży kubek 18% śmietany
2 łyżki masła dobrego
około 150 ml oleju do usmażenia pstrąga
1-2 serki topione śmietankowe
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
3 pory (białe części)
duży kubek 18% śmietany
2 łyżki masła dobrego
około 150 ml oleju do usmażenia pstrąga
1-2 serki topione śmietankowe
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Pstrągi po oczyszczeniu posypujemy przyprawami i pozostawiamy w lodówce na godzinę. W tym czasie kroimy białe części pory i dusimy na małym ogniu, z dodatkiem masła. Po czym dolewamy wody z rozpuszczoną kostką warzywną. Dusimy ok.10 minut. Następnie wzbogacamy śmietaną, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec zagęszczamy wytworzony sos serkami śmietankowymi.
Usmażone kawałki pstrąga pozbawiamy ości i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem- podajemy na ciepło lub na zimno według uznania. Potrawa smakuje wyśmienicie. Ryba przejmuje pyszny smak sosu. Zamiast pstrąga można użyć gotowych filetów dorsza, pangi czy morszczuka.
Pstrągi po oczyszczeniu posypujemy przyprawami i pozostawiamy w lodówce na godzinę. W tym czasie kroimy białe części pory i dusimy na małym ogniu, z dodatkiem masła. Po czym dolewamy wody z rozpuszczoną kostką warzywną. Dusimy ok.10 minut. Następnie wzbogacamy śmietaną, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec zagęszczamy wytworzony sos serkami śmietankowymi.
Usmażone kawałki pstrąga pozbawiamy ości i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem- podajemy na ciepło lub na zimno według uznania. Potrawa smakuje wyśmienicie. Ryba przejmuje pyszny smak sosu. Zamiast pstrąga można użyć gotowych filetów dorsza, pangi czy morszczuka.
Smacznego!
Boże Narodzenie 2015