PIEROGI Z SOCZEWICĄ
250 g brązowej soczewicy,
1 duża cebula,
2 łyżki stołowe oleju,
Sól,
szczypta lubczyku,
pieprz.
Ciasto pierogowe:
1/2 kg mąki pszennej,
Woda,
Sól,
1 żółtko.
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: soczewicę przebierz, opłucz i ugotuj do miękkości w 3/4 l wody /aby dobrze napęczniała gotuj od zimnej wody/, odsącz. Obierz cebulę, pokrój w półkrążki i zeszklij na oleju. Wystudź składniki, dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i zmiksuj (można zemleć przez maszynkę).
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę, część mąki zostaw do podsypania, zrób kopczyk, wsyp trochę soli i zaparz częścią wrzącej wody. Zarób ciasto nożem, dodaj żółtko i trochę zimnej wody. Wyrabiaj ciasto rękoma aż wszystkie składniki będą połączone na jednolitą, elastyczną masę. Rozwałkuj na 2-3 mm, podsypując na stolnicy mąką. Wytnij z ciasta kółka foremką do pierogów. Nakładaj gotowy farsz na wycięte kółka z ciasta pierogowego i starannie zlepiaj brzegi.
Pierogi gotuj partiami w dużej ilości osolonego wrzątku. Podawaj z przesmażoną na maśle cebulą. Smacznego !