Przepisy świąteczne

PIEROGI Z SOCZEWICĄ

płk dypl. Jana Rynkiewicza, byłego szefa Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego, byłego dowódcy Garnizonu Bydgoszcz
 

 
Składniki:
Farsz:
250 g brązowej soczewicy,
1 duża cebula,
2 łyżki stołowe oleju,
Sól,
szczypta lubczyku,
pieprz.

Ciasto pierogowe:

1/2 kg mąki pszennej,
Woda,
Sól,
1 żółtko. 

Przygotowanie:
Przygotuj farsz: soczewicę przebierz, opłucz i ugotuj do miękkości w 3/4 l wody /aby dobrze napęczniała gotuj od zimnej wody/, odsącz. Obierz cebulę, pokrój w półkrążki i zeszklij na oleju. Wystudź składniki, dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i zmiksuj (można zemleć przez maszynkę).

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę, część mąki zostaw do podsypania, zrób kopczyk, wsyp trochę soli i zaparz częścią wrzącej wody. Zarób ciasto nożem, dodaj żółtko i trochę zimnej wody. Wyrabiaj ciasto rękoma aż wszystkie składniki będą połączone na jednolitą, elastyczną masę. Rozwałkuj na 2-3 mm, podsypując na stolnicy mąką. Wytnij z ciasta kółka foremką do pierogów. Nakładaj gotowy farsz  na wycięte kółka z ciasta pierogowego i starannie zlepiaj brzegi. 

Pierogi gotuj partiami w dużej ilości osolonego wrzątku. Podawaj z przesmażoną na maśle cebulą. Smacznego !

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.