PIEROGI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I SEREM TWAROGOWYM
Małgorzaty Szczepanek, dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Louisa Braille’a w Bydgoszczy
Składniki na farsz:
- średnia biała kapusta,
- 400g sera twarogowego,
- Cebula,
- boczek (w wersji niepostnej),
- sól, pieprz
Poszatkowaną drobno kapustę pogotować, aby była półmiękka, następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie odcisnąć wodę i posiekać na desce. Do pokrojonej kapusty wkruszyć biały ser. W międzyczasie przesmażyć na oleju cebulkę, (w wersji niepostnej razem z boczkiem) po wystygnięciu dodać tłuszcz z cebulką do farszu. Posolić, popieprzyć i wymieszać, farsz musi mieć wyrazisty smak.
Ciasto na pierogi (z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów) przygotowanie – ok. 15-20 minut.
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, olej, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.
Pierogi po wypłynięciu gotować 5 min. Na małym ogniu.
Smacznego
Boże Narodzenie, 2015 r.