PIEROGI
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
2 szkl. mąki orkiszowej
Ok. 1 szkl. gorącej wody
Łyżka oleju
Łyżeczka kurkumy*
Szczypta soli i pieprzu
* kurkuma nada ciastu złocisty kolor. Możemy z niej zrezygnować. Albo zastąpić rozgrzewającym imbirem.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zalewamy gorącą wodą i łyżką mieszamy, aż woda zostanie wchłonięta. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste (uwaga, na początku będzie gorące!). Część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Ciasto, którego aktualnie nie wykorzystujemy, przykrywamy talerzem ogrzanym nad garnkiem z gotującą się wodą – nie będzie wysychało.
Nadzienie:
250 g twarogu
250 g ugotowanych ziemniaków
Cebula (1 lub dwie, w zależności od upodobań)
Zioła: łyżka tymianku, łyżka kminku, łyżka majeranku
Sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Twaróg, ziemniaki i tymianek wkładamy do miski, ugniatamy (łyżką do ugniatania ziemniaków, widelcem albo mielimy w maszynce). Dodajemy cebulę z olejem, na którym się smażyła. Farsz dzielimy na trzy części i do każdej dodajemy inne zioła. Doprawiamy solą, pieprzem i próbujemy. Ewentualnie dodajemy więcej ziół.
Smacznego!