Przepisy świąteczne

PIEROGI

Joanny Cieślak – Spalskiej, szefowej anteny Radia Plus Toruń i Radia Plus Bydgoszcz w latach 2010-2016

 

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów. Mogłoby nie być ryb (choć zawsze są), ale pierogi to element obowiązkowy. Chociaż ich przygotowanie zabiera sporo czasu, jest to zdecydowanie czynność odstresowująca. O ile oczywiście mamy dobre ciasto. Dla mnie najlepsze jest to zalewane gorącą wodą, prawie wrzątkiem – jest sprężyste i bardzo łatwo je rozwałkować. Wodę leję „na oko” – ciasto przyjmie mniej lub więcej płynów w zależności od tego, jakiej mąki używam, a nawet jak bardzo wilgotno jest danego dnia. Nadzienie może być przeróżne, a ja uwielbiam przeszukiwać kulinarne książki i strony internetowe w poszukiwaniu inspiracji. Dzisiejszy przepis to zmodyfikowana wersja tego, na jaki kiedyś się natknęłam na którymś z blogów.

Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
2 szkl. mąki orkiszowej
Ok. 1 szkl. gorącej wody
Łyżka oleju
Łyżeczka kurkumy*
Szczypta soli i pieprzu 

* kurkuma nada ciastu złocisty kolor. Możemy z niej zrezygnować. Albo zastąpić rozgrzewającym imbirem.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zalewamy gorącą wodą i łyżką mieszamy, aż woda zostanie wchłonięta. Przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste (uwaga, na początku będzie gorące!). Część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Ciasto, którego aktualnie nie wykorzystujemy, przykrywamy talerzem ogrzanym nad garnkiem z gotującą się wodą – nie będzie wysychało.

Nadzienie:
250 g twarogu
250 g ugotowanych ziemniaków
Cebula (1 lub dwie, w zależności od upodobań)
Zioła: łyżka tymianku, łyżka kminku, łyżka majeranku
Sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Twaróg, ziemniaki i tymianek wkładamy do miski, ugniatamy (łyżką do ugniatania ziemniaków, widelcem albo mielimy w maszynce). Dodajemy cebulę z olejem, na którym się smażyła. Farsz dzielimy na trzy części i do każdej dodajemy inne zioła. Doprawiamy solą, pieprzem i próbujemy. Ewentualnie dodajemy więcej ziół.

Smacznego!

 
 
Boże Narodzenie 2015 r.