PIERNIK MOJEJ CIOTKI
prof. Marii Murawskiej, prorektor Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy ds. dydaktyki, nauki i współpracy z zagranicą
Składniki:
- 80 dag mąki,
- 50 dag miodu,
- 50 dag cukru,
- szklanka mleka,
- 4 jaja,
- 5 dag masła,
- 3 torebki przypraw korzennych do pierników,
- 10 dag posiekanej skórki pomarańczowej i orzechów,
- płaska łyżeczka sody,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy korzenne i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jaja, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich (dość długich) form wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Piec około godziny. Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc, można go więc upiec już na początku grudnia.
Boże Narodzenie 2015