PIERNIK
Anny Smal-Węgierskiej, kierownik szkolenia praktycznego w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Janusza Korczaka w Toruniu
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szkl. cukru,
- 3 szkl. mąki pszennej
- 375 g. margaryny
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Tłuszcz utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie kolejno dodawać powidła, mleko, mąkę połączoną z sodą, przyprawę do piernika, rodzynki i orzechy. Na koniec ubić pianę z białek i połączyć ją, delikatnie mieszając z pozostałym ciastem.
Piec w temp. 180°C przez około 50 minut.
PIERNIK MOŻNA PRZEKROIĆ I PRZEŁOŻYĆ POWIDŁAMI.
Boże Narodzenie 2015