Przepisy świąteczne

Paulina Modrzejewska

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Pauliny Szram, pracownika biura senatorskiego senatora Ryszarda Bobera

 

Składniki:

– 1kg maki krupczatki,

– 10 dkg masła,

– 10 dkg smalcu,

– 10 dkg margaryny,

– 6 żółtek,

– przyprawa do piernika  3-4 paczki,

– 3 dkg kakao,

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

– 25 dkg cukru,

– 0,5 kg miodu.

 

Przygotowanie:

Tłuszcze, przyprawy, cukier, miód i kakao włożyć do większego garnka i podgrzewać aż produkty się rozpuszczą i połączą w jednolita masę – nie zagotować!!! – (schłodzić powinno być letnie tak aby podczas łączenia produktów nie ścięły się żółtka).

 

Dodać żółtka, a następnie mąkę i sodę ( uwaga: żółtka nie mogą mieć styczności bezpośrednio z sodą). Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 24 godz., na drugi dzień ciasto wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm i wykrawamy pierniczki.

 

Pieczemy ok 7-8 min. w temperaturze ok. 180 stopni.

 

Boże Narodzenie, 2015 r.