PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Pauliny Szram, pracownika biura senatorskiego senatora Ryszarda Bobera
Składniki:
– 1kg maki krupczatki,
– 10 dkg masła,
– 10 dkg smalcu,
– 10 dkg margaryny,
– 6 żółtek,
– przyprawa do piernika 3-4 paczki,
– 3 dkg kakao,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 25 dkg cukru,
– 0,5 kg miodu.
Przygotowanie:
Tłuszcze, przyprawy, cukier, miód i kakao włożyć do większego garnka i podgrzewać aż produkty się rozpuszczą i połączą w jednolita masę – nie zagotować!!! – (schłodzić powinno być letnie tak aby podczas łączenia produktów nie ścięły się żółtka).
Dodać żółtka, a następnie mąkę i sodę ( uwaga: żółtka nie mogą mieć styczności bezpośrednio z sodą). Całość dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 24 godz., na drugi dzień ciasto wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm i wykrawamy pierniczki.
Pieczemy ok 7-8 min. w temperaturze ok. 180 stopni.
Boże Narodzenie, 2015 r.