Przepisy świąteczne

PIECZONY PIERÓG WIGILIJNY

prof. Macieja Świątkowskiego, radnego województwa II, IV i V kadencji

 
Przesyłam przepis na potrawę wigilijną, która była elementem 12 potraw podawanych na wieczerzy u mojej babci na wsi wielkopolskiej.

Farsz:
50 dkg kapusty kiszonej,
10 grzybów suszonych,
cebula,
tłuszcz,
sól i pieprz.

Grzyby zalać ciepłą wodą, a gdy zmiękną odcedzić i dodać do kapusty i razem ugotować. Poszatkowaną w piórka cebulkę usmażyć na tłuszczu. Ugotowaną kapustę z grzybami posiekać i doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie dodać smażoną cebulkę.

Ciasto:
1/2 kg maki,
30 g drożdży,
1/2 litra mleka,
2 jajka,
2/3 łyżeczki cukru,
szczypta soli.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 6 łyżkami ciepłego mleka. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodać mąkę, ciepłe mleko, jajka i sól. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozkawałkować koło o grubości około 1/2cm. Równomiernie rozłożyć na nim farsz i zwijać jak roladę. Koniec ciasta skleić mlekiem. Pieróg przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, posmarować z wierzchu mlekiem aby się zarumienił i piec około godziny w temperaturze 180 stopni C.

 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.