PAN PIERNIK
Marty Nowickiej-Bujak, dziennikarki TV Toruń
Inspiracji i przepisów na świąteczne przysmaki poszukuję nie tylko w kuchni babci czy mamy, ale także na popularnych ostatnio blogach kulinarnych. Świąteczny Pan Piernik pochodzi z bloga Zosi Cudny makecookingeasier.pl i już od wielu lat gości na moim wigilijnym stole. Jest aromatyczny, pełen bakalii, polany gorzką i białą czekoladą, po prostu pyszny! A oto przepis:
Skład:
500 g mąki
2 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 szklanki maślanki
1/2 kostki masła
1 płaska łyżka sody
garść skórki pomarańczowej
garść migdałów
garść rodzynek
garść orzechów laskowych
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Dekoracja:
polewa czekoladowa z ciemnej oraz białej czekolady
- Do średniej wielkości garnka przelewamy maślankę z cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy. Następnie dodajemy do masy przyprawy (gałkę muszkatołową, cynamon, goździki) oraz żółtka, przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Sodę rozpuszczamy w kropli wody i dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy wszystkie bakalie (migdały, orzechy laskowe, skórkę pomarańczową, rodzynki). Ubijamy białka i ostrożnie łączymy z ciastem.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C, ok. 60 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możemy polać polewą czekoladową.
Boże Narodzenie, 2018 r.