 
				PALUSZKI KORZENNE
Macieja Figasa, dyrektora Opery Nova w Bydgoszczy
Składniki:
 0,5 kg mąki pszennej
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki przyprawy do pierników
 1 kostka masła
 2 całe jaja
 20 dag cukru
 orzechy laskowe
 mleko
 (papier do pieczenia + produkty na polewę)
 Przygotowanie:
 Cukier utrzeć z jajami, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i masło. Wszystko zagnieść w kulę i zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki. 
 Gdy stwardnieje rozwałkować ciasto na stolnicy i formować małe wałeczki, przycinając na długość palca.
 Umieścić paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je ciepłym mlekiem i wcisnąć w nie 2-3 orzechy laskowe. 
 Piec ok. 15 minut w temp. 200 º C. 
 Potem polać polewą.
 Polewa:
 4 łyżki masła
 4 łyżki cukru
 4 łyżki kakao
 4 łyżki wody
 Wszystko wymieszać i podgrzać, ale nie zagotować.
Smacznego!
Boże Narodzenie, 2015 r.
 
							 
							