PALUSZKI KORZENNE
Macieja Figasa, dyrektora Opery Nova w Bydgoszczy
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 kostka masła
2 całe jaja
20 dag cukru
orzechy laskowe
mleko
(papier do pieczenia + produkty na polewę)
Przygotowanie:
Cukier utrzeć z jajami, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i masło. Wszystko zagnieść w kulę i zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki.
Gdy stwardnieje rozwałkować ciasto na stolnicy i formować małe wałeczki, przycinając na długość palca.
Umieścić paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je ciepłym mlekiem i wcisnąć w nie 2-3 orzechy laskowe.
Piec ok. 15 minut w temp. 200 º C.
Potem polać polewą.
Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki wody
Wszystko wymieszać i podgrzać, ale nie zagotować.
Smacznego!
Boże Narodzenie, 2015 r.