NALEW ZAKONNY
Andrzeja Kobiaka, senatora RP VII, IX, X kadencji
Składniki:
spirytus
woda
miód
Wykonanie:
Orzechy włoskie, gdy są jeszcze zielone – zerwać i pokroić w kostkę, zalać spirytusem z wodą (w proporcjach pół na pół). Odstawić w ciemnej butelce na około 3 miesiące. Jądra orzecha włoskiego zalać 30% alkoholem i odstawić na 2 miesiące.
Obie części zlać do jednego pojemnika w proporcjach 2:1 (dwie części roztworu z jądra orzecha, na dwie części roztworu z zewnętrznej części orzecha). Całość doprawiamy miodem, aby nalewka była słodka. Odstawiamy na pół roku.
Nalewkę można degustować dopiero gdy będzie całkowicie klarowna. Ma właściwości lecznicze, dlatego zaleca się nie spożywać jednorazowo więcej, niż jeden kieliszek. Smacznego!