MIODOWNIK NA BOŻE NARODZENIE
Łukasza Jaworskiego, dyrektora w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Toruniu
Składniki:
50 dag mąki,
20 dag cukru pudru,
10 dag masła,
25 dag miodu o wyrazistym smaku np. spadziowy,
5 jaj,
karmel z 3 łyżek cukru i 3 łyżki wody,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika,
siekane orzechy, skórka pomarańczowa i migdały według uznania.
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z sodą i przyprawami. Osobno utrzeć masło z 15 dag cukru pudru (czyli ¾ porcji) i dodać 5 żółtek. Do tej masy dodać letni miód (wcześniej rozpuszczony) i przestudzony karmel. Następnie stopniowo dodawać mąkę z przyprawami i miksować. Na koniec ubić pianę z 5 białek i reszty cukru pudru oraz połączyć z pozostałą masą. Do przygotowanej masy wsypać rozdrobnione bakalie. Ciasto wyłożyć do jednej prostokątnej formy (38 x 27 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około godziny w temperaturze 180 st., do próby suchego patyczka. Upieczone ciasto można ewentualnie polać polewą czekoladową.
Boże Narodzenie, 2015 r.