Przepisy świąteczne

Kamila Radziecka

MAKOWIEC JAPOŃSKI

Kamili Radzieckiej, prezes spółki Kujawsko-Pomorski Fundusz Rozwoju

 

Składniki:

  • 30 dkg maku,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 5 utartych jabłek,
  • 8 łyżek kaszki manny,
  • 1 łyżka kawy,
  • 1 łyżka kakao,
  • 9 jaj,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy,
  • rodzynki,
  • orzechy,
  • migdały.

Przygotowanie:
Mak sparzyć w około pół szklanki gorącego mleka. Po sparzeniu, zemleć jeden raz.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać masło (o temperaturze pokojowej), następnie dodawać jabłka, kaszkę mannę, kakao, kawę, olejek, proszek do pieczenia oraz bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostygnięciu polać makowiec czekoladą.
SMACZNEGO!!!

 

Boże Narodzenie 2015