MAKOWIEC JAPOŃSKI
Kamili Radzieckiej, prezes spółki Kujawsko-Pomorski Fundusz Rozwoju
Składniki:
- 30 dkg maku,
- 2 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 5 utartych jabłek,
- 8 łyżek kaszki manny,
- 1 łyżka kawy,
- 1 łyżka kakao,
- 9 jaj,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek migdałowy,
- rodzynki,
- orzechy,
- migdały.
Przygotowanie:
Mak sparzyć w około pół szklanki gorącego mleka. Po sparzeniu, zemleć jeden raz.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać masło (o temperaturze pokojowej), następnie dodawać jabłka, kaszkę mannę, kakao, kawę, olejek, proszek do pieczenia oraz bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostygnięciu polać makowiec czekoladą.
SMACZNEGO!!!
Boże Narodzenie 2015