MAKOWIEC I KEKS
Barbary Gurzyńskiej z Biura Radców Prawnych Urzędu Marszałkowskiego
KEKS
Składniki:
- 20 dkg mąki
- 4 jaja
- 15 dkg cukru
- 10 dkg masła
- 15 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, figi inne daktyle)
- 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło z żółtkami i cukrem. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek dodać bakalie i wanilię, wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę oraz ubitą pianę – mieszając.
Włożyć do wyłożonej pergaminem formy, piec w dobrze nagrzanym piecu około 30 – 45 minut.
MAKOWIEC
Składniki:
- ciasto:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 1 kostka masła
- 1 jajko (żółtko)
- 1 łyżka cukru
- 8 łyżek mleka
- 10 dkg drożdży
masa makowa:
- 3 szklanki maku
- 1 łyżka masła, 20 dkg cukru, 2 łyżki miodu
- 3 jaja
- 1 olejek migdałowy
- Bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Wykonanie:
Wyrobić przesianą mąkę z masłem, żółtkiem i łyżką cukru. Dodać wyrośnięty rozczyn (drożdże + ciepłe mleko, odrobina cukru i łyżeczka mąki). Wyrobić ponownie, schłodzić 1 godz. w lodówce. Mak, umyć, zaparzyć, po 2 godz. odcedzić (można zaparzyć na noc), zemleć (2x). Łyżkę masła roztopić, dodać 20 dkg cukru (1 niepełna szklanka), wystudzić, dodać 2 łyżki miodu, połączyć ze zmielonym makiem, dodać 3 żółtka oraz dobrze ubitą pianę, bakalie, olejek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, posmarować białkiem, wyłożyć masę makową i zwinąć. Włożyć do blachy, pozostawić do wyrośnięcia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 min., wystudzić, polukrować.
Wyrobić przesianą mąkę z masłem, żółtkiem i łyżką cukru. Dodać wyrośnięty rozczyn (drożdże + ciepłe mleko, odrobina cukru i łyżeczka mąki). Wyrobić ponownie, schłodzić 1 godz. w lodówce. Mak, umyć, zaparzyć, po 2 godz. odcedzić (można zaparzyć na noc), zemleć (2x). Łyżkę masła roztopić, dodać 20 dkg cukru (1 niepełna szklanka), wystudzić, dodać 2 łyżki miodu, połączyć ze zmielonym makiem, dodać 3 żółtka oraz dobrze ubitą pianę, bakalie, olejek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, posmarować białkiem, wyłożyć masę makową i zwinąć. Włożyć do blachy, pozostawić do wyrośnięcia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 min., wystudzić, polukrować.
Smacznego!
Boże Narodzenie 2015