MAKIEŁKI
fotografa Piotra Ulanowskiego
Składniki:
200g maku,
bakalie,
duża łyżka masło,
3 łyżki miodu,
makaron.
Przygotowanie:
Mak zalać wrzątkiem (tak, żeby mak był przykryty wodą) i odstawić na 3-4 godziny, czyli krakowskim targiem na 3,5h. Po tym czasie mak odcedzić i zmielić – wystarczy raz, maszynką do mięsa. Ważne jest, żeby sitko było do maku, z drobnymi otworami. Naszykować bakalie – ile chcemy, jakie chcemy. Trzeba je sparzyć (zalać wrzątkiem i odstawić, aż będą miękkie, na ok. 0,5h) i dodać je do maku.
W rondelku, na delikatnym ogniu, żeby nie spalić, rozpuścić dużą łyżkę masła. Jak już będzie płynne dodać 3 łyżki miodu i wymieszać. Spróbować, jeśli za mało słodkie dodać jeszcze miodu lub cukru. Masełko z miodem wlać do maku i wymieszać.
Makaron ugotować oddzielnie, nie za dużo, żeby to nie był głównie makaron. Makaron wymieszać z makiem, sprawdzić, czy jest odpowiednio słodkie i… już 🙂
Boże Narodzenie, 2015 r.