ŁOSOŚ W SOSIE
Grzegorza Sziminga, prezesa stowarzyszenia „Pro Bono Hominis – dla dobra człowieka”
Składniki:
- filet z łososia – ok. 20 dkg na jedną porcję,
- 1 szklanka białego wina,
- 1/2 łyżka „wegety”,
- biały pieprz.
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 limonka,
- świeży koper.
Przygotowanie:
Filet z łososia zalać winem, uzupełnić wodą do zakrycia filetu dodać „wegetę” i biały pieprz.
Zagotować przez około 10-15 min.
Sos: masło z mąką rozpuścić, dodać wywar z łososia do wymaganej gęstości, dodać śmietanę,
zetrzeć skórkę limonki, dodać sok z limonki i koper. Smacznego!
Boże Narodzenie 2015