KRUCHE CIASTKA ŚWIĄTECZNE
Marka Rozpłocha z Departamentu Planowania Strategicznego i Rozwoju Gospodarczego Urzędu Marszałkowskiego
Jest to przepis pochodzenia niemieckiego.
Składniki:
300 g mąki,
250 g masła lub margaryny,
125 g cukru,
3 żółtka,
2 paczki cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Najlepszą konsystencję i walory smakowe osiągają po dwóch/trzech tygodniach od upieczenia, zatem warto zająć się wypiekiem w pierwszej połowie grudnia. Jednak i świeżo upieczone są niezłe, więc nic się nie stanie, gdy akcję przeprowadzimy tuż przed świętami.
Mikserem mieszamy wszystkie składniki – dodawane w podanej powyżej kolejności. Ciasto rozwałkowujemy równomiernie na grubość mniej więcej 3/5 mm – podsypując delikatnie mąką, by nie przyklejało się do podłoża. Ciastka wykrawamy z rozwałkowanego ciasta foremkami o dowolnych kształtach, następnie pieczemy w temperaturze około 195 stopni C aż do lekkiego zezłocenia.
Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem.
Smacznego i miłych świąt!
Boże Narodzenie, 2015 r.