Przepisy świąteczne

KROKIETY„BABCI HANI”

Piotra Niedziałkowskiego, kierownika Biura Współpracy z Organizacjami Pozarzadowymi w Urzędzie Marszałkowskim

 

Składniki:
– 0,5 kg mąki 
– 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 0,5 litra mleka
– 3 jaja
– sól, pieprz, papryka słodka, vegeta.
– bułka tarta 
 
Przygotowanie:
Z mąki, mleka, 2 jaj i soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Smażymy najlepiej na oliwie z oliwek.
Do mięsa dodajemy 1 jajo doprawiamy solą, pieprzem, papryką i vegetą i smażymy na oliwie z oliwek tak, aby z mięsa wytopił się tłuszcz. Odcedzamy cholesterol i do uprzednio przygotowanych naleśników nakładamy farsz oraz kształtujemy krokiety. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym obsmażamy w panierce i podajemy z czerwonym barszczem.
Danie stanowi tradycyjna potrawę w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i jest zawsze podawane w moim rodzinnym domu.
 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.