Przepisy świąteczne

KARP Z CZERWONĄ FASOLKĄ

Czesława Ficnera, dyrektora Departamentu Edukacji w Urzędzie Marszałkowskim


 
Składniki:
karp
około 0,5kg cebuli
puszka czerwonej fasoli
koncentrat pomidorowy, keczup
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Karpia pokroić w płaty i usmażyć obtoczonego w mące na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę  pokroić w plastry i dobrze ugotować w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać puszkę czerwonej fasoli (lub więcej) i koncentrat pomidorowy. Można dodać keczup. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę cukru. Karpia ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać przygotowaną cebulką z fasolką. Zapiekać przez 15 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Smacznego!

 
 
 
Boże Narodzenie, 2015 r.