KARP PO POLSKU W SZARYM SOSIE
Huberta Czachowskiego, dyrektora Muzeum Etnograficznego w Toruniu
Rybę kroimy na porcje i po nasoleniu pozostawiamy na 20 minut w chłodnym miejscu. Następnie zalewamy ją wywarem z pokrojonego w paski selera, dużej cebuli, 1 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, kawałka skórki cytryny, kilku ziaren pieprzu, 1/3 łyżeczkę zmielonego imbiru i soku z 1/2 cytryny. Rybę przekładamy do ciepłego naczynia.
Wywar przecieramy przez sito, dodajemy sok z 1/2 cytryny (ew. z krwią z karpia!), szklankę ciemnego piwa (słodkiego), 3 łyżeczki cukru, łyżkę powideł ze śliwek, 5 dkg ususzonego i utartego piernika, 5 dkg posiekanych migdałów, 5dkg rodzynek oraz czubatą łyżkę masła. Gotujemy to na małym ogniu przez 15 minut i polewamy rybę.
Boże Narodzenie, 2015 r.