KARP PO POLSKU „TRZY W JEDNYM”
Cezara Buczyńskiego z Centrum Obsługi Inwestorów i Eksportu w Urzędzie Marszałkowskim
Składniki:
1 szt. karpia
1 pęczek włoszczyzny
2 jajka (ugotowane na twardo)
1 łyżka masła
1 cytryna
ziele angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka, cukier, pieprz, vegeta,
Przygotowanie:
RYBA
1. Ugotować wywar z włoszczyzny, głowy ryby (wyjąć oczy, usunąć skrzela), dobrze doprawić
2. Rybę podzieloną na dzwonka lub półdzwonka wkładać do wrzącego wywaru (warzywa i łeb są wyjęte) i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Wyjąć na półmisek, polać stopionym masłem i pokrojonym jajkiem.
3. Udekorować plastrami cytryny, pietruszką.
JARZYNA
Ugotowane warzywa pokroić na plastry, podsmażyć na oleju, doprawić vegetą i ziołami według upodobań, podać na półmisku z rybą.
ZUPA:
Do wywaru dodać drobne kawałki ryby (z gotowania), można podawać z lanymi kluskami jako zupę czystą lub zabielaną śmietaną.
Smacznego!
Boże Narodzenie 2015