 
				KARP PIECZONY W PIECZARKACH
Danuty Daszkiewicz, byłej dyrektor Świetlicy Terapeutycznej w Sępólnie Krajeńskim
Karp w pieczarkach to doskonała potrawa  na wigilijny wieczór bądź inną doniosłą okazję w rodzinnym gronie. Potrawa  wykwintna i efektowna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu.
Potrawa ma rodzinną tradycję. Przepis pochodzi od mojej mamy. Potrawa ta zawsze gości na naszym 
Wigilijnym stole.
Składniki:
- 3 karpie 2,5-3 kg,
- 1/2kg cebuli,
- 0,70 dag pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- Sól,
- Pieprz.
Przygotowanie:
Karpia  oprawić w sposób tradycyjny (odciąć głowę ,usunąć łuski)oraz pociąć na dzwonki. Obrać i pokroić w talarki cebulę i układać warstwami  na zmianę w misce posolone i popieprzone  dzwonki karpia  oraz cebulę . Pozostawić na kilka godzin. Pieczarki opłukać i pociąć w paski. Wysmarować brytfannę masłem i układać warstwowo pieczarki/ dzwonki karpia z cebulą/pieczarki/dzwonki karpia z cebulą/pieczarki. Włożyć do piekarnika  nagrzanego do 200 stopni i piec przez  30-50 min.  Wyjąć na półmisek i podać na stół. Potrawa łatwa do odgrzania w piekarniku. Ryba jest tak doskonała, że nie wymaga dodatków. 
Czas przygotowania 0,5 godz.
Czas pieczenia 30-50 minut 
porcje: 10
kalorie: troszeczkę
Smacznego!
Boże Narodzenie 2015
 
							 
							