KARP PIECZONY W PIECZARKACH
Danuty Daszkiewicz, byłej dyrektor Świetlicy Terapeutycznej w Sępólnie Krajeńskim
Karp w pieczarkach to doskonała potrawa na wigilijny wieczór bądź inną doniosłą okazję w rodzinnym gronie. Potrawa wykwintna i efektowna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu.
Potrawa ma rodzinną tradycję. Przepis pochodzi od mojej mamy. Potrawa ta zawsze gości na naszym
Wigilijnym stole.
Składniki:
- 3 karpie 2,5-3 kg,
- 1/2kg cebuli,
- 0,70 dag pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- Sól,
- Pieprz.
Przygotowanie:
Karpia oprawić w sposób tradycyjny (odciąć głowę ,usunąć łuski)oraz pociąć na dzwonki. Obrać i pokroić w talarki cebulę i układać warstwami na zmianę w misce posolone i popieprzone dzwonki karpia oraz cebulę . Pozostawić na kilka godzin. Pieczarki opłukać i pociąć w paski. Wysmarować brytfannę masłem i układać warstwowo pieczarki/ dzwonki karpia z cebulą/pieczarki/dzwonki karpia z cebulą/pieczarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30-50 min. Wyjąć na półmisek i podać na stół. Potrawa łatwa do odgrzania w piekarniku. Ryba jest tak doskonała, że nie wymaga dodatków.
Czas przygotowania 0,5 godz.
Czas pieczenia 30-50 minut
porcje: 10
kalorie: troszeczkę
Smacznego!
Boże Narodzenie 2015