KARP FASZEROWANY PIECZARKAMI
Janusza Pawlaka, byłego pracownika Urzędu Marszałkowskiego w latach 2007-2017
Składniki:
Farsz:
20 dkg pieczarek
5 dkg masła
2 łyżki tartej bułki
Karp:
1 kg karpia
sok z cytryny
tłuszcz do posmarowania blaszki
przyprawy: przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Farsz:
Grzyby zetrzeć na tarce i podsmażyć na części masła, dodać pieprz, sól i bułkę. Pozostałe masło utrzeć z żółtkami i dodać ostudzone pieczarki.
Karp:
Karpia oczyścić, skropić sokiem z cytryny oraz przyprawą do ryb. Nożem odciąć mięso od kości i wyciągnąć górą.
Nadziać rybę farszem i zaszyć szpagacikiem. Blaszkę nasmarować tłuszczem i ułożyć karpia. Piec około 50 minut w temperaturze180 stopni. (pieczenie można zmodyfikować i upiec potrawę w rękawie do pieczenia. Wówczas jednak czas pieczenia należy przedłużyć o 20 minut).
Boże Narodzenie 2015